Системи зберігання на кухні — ключовий елемент організації ергономічного простору. Плануючи їх, важливо дотримати баланс між естетикою, порядком та зручністю.
Щоб допомогти вам у цьому, експерти студії дизайну інтер’єру Home Interiors підготували статтю про різні системи зберігання на кухні. Читайте далі та дізнайтесь, як створити затишну, зручну, а головне — функціональну й практичну кухню.
#1. Основні види систем зберігання на кухні
Є два типи систем зберігання для кухні — закриті та відкриті. Можна обрати один або поєднувати в інтер’єрі елементи обох типів. Пропонуємо детальніше розглянути особливості кожного.
#1.1. Закриті системи
Закриті системи зберігання на кухні використовують простір максимально ефективно. Завдяки їм речі заховані непомітно та компактно, але разом з тим усе необхідне під рукою.
До таких рішень відносяться:
- кухонні шафи;
- кутові системи зберігання з горизонтальними або вертикальними відсіками;
- висувні шухляди;
- карго;
- комори;
- приховані ніші.
Для оптимізації закритих систем зберігання на кухні можна використовувати додаткові органайзери — роздільники, складані полиці, підставки, контейнери, кошики, коробки, сушарки тощо.
Фасади для закритих систем зберігання на кухні можуть бути виготовлені з масиву дерева, МДФ, ДСП, металу, а органайзери — з пластику, металу, дерева, лози.
Закриті системи зберігання часто використовуються у кухнях-вітальнях, оскільки мають стриманий та охайний вигляд. Вони підходять для приміщень у різних стилях — мінімалізм, хай-тек, лофт, модерн, контемпорарі. Закриті рішення для зберігання важливо продумати ще до ремонту, на етапі проєктування. Так ви зможете правильно адаптувати кухонний гарнітур під розміри та форму приміщення.
#1.2 Відкриті системи
Відкриті системи зберігання на кухні найкраще підходять для великих, просторих приміщень. У невеликій кухні вони зазвичай «з’їдають» корисний простір.
До відкритих систем відносять:
- відкриті полиці, шафи й стелажі;
- ніші;
- рейлінги, гачки, штанги та магнітні стрічки;
- перфоровані настінні панелі;
- кошики та коробки;
- мобільні острови, пересувні складані стелажі-органайзери, висувні й пересувні столики-тумби.
Працюємо не з трендами, а з людиною. Дизайнерський ремонт з гарантією 1 рік.
Відкриті системи зберігання на кухні дозволяють зручно розмістити все необхідне для приготування страв, а також прикрасити інтер’єр декоративними елементами. Підходять для дизайну у стилі кантрі, прованс, рустик, еко, бохо, сканді.
Підсвічування відкритих полиць та ніш кухонного гарнітура допоможе розставити ефектні акценти та створювати різні сценарії освітлення кухні.
Відкриті полиці краще обрати з того ж матеріалу, з якого виготовлений кухонний гарнітур. Таке оформлення матиме завершений та гармонійний вигляд. А додаткові елементи — рейлінги, органайзери, контейнери для зберігання — можуть бути металеві, плетені, дерев’яні чи пластикові.
#2. Корисні лайфаки
Щоб максимально ефективно використати кожен сантиметр кухні, варто скористатись практичними порадами для облаштування систем зберігання.
- Предмети, які використовуються найчастіше (ножі, лопатки, обробні дошки) бажано розмістити ближче до робочого місця — на рейлінгах, у підвісних кошиках чи органайзерах.
- Продукти та кухонне приладдя краще зберігати за категоріями та тримати в одному й тому ж місці. Так ви зможете швидко знайти потрібне, а також легко підтримувати порядок.
- Вертикальні багаторівневі гарнітури від підлоги до стелі в невеликій кухні візуально збільшують простір і дають змогу створити додаткові зони для зберігання. На верхніх полицях краще складати речі, якими користуються рідше. Їх варто зберігати в контейнерах чи кошиках з ручками, які буде зручно діставати.
- Карго зручно використовувати для зберігання пляшок, спецій, столового приладдя.
- Дека, кришки, форми для випічки, дошки, сковорідки, таці зручніше тримати у вертикальному положенні. Так вони займають менше місця. З тієї ж причини глибокі каструлі, тарілки та контейнери краще штабелювати.
- Функціональні вставні полиці можна розмістити всередині шаф і розділити на два рівні. Таким чином ці системи зберігання на кухні дозволять розсортувати предмети й максимально використати простір.
- Висувні ящики в нижній частині тумб підходять для зберігання дек, сковорідок, кришок, а також овочів, які не люблять холоду (картопля, помідори, цибуля, часник, авокадо). Такі овочі також можна зберігати в кошиках, пластикових або металевих контейнерах. А ось овочі, які швидко псуються під впливом тепла, варто розмістити в спеціальних відсіках, органайзерах або підвісних контейнерах у холодильнику.
- Місце під раковиною можна обладнати додатковою полицею, висувними шухлядами або рейлінгом для зберігання мийних засобів та різних дрібниць.
- Келихи можна підвішувати за ніжки на спеціальний тримач, а ножі розмістити на підставці, прикріпити на магніт або заховати в спеціальний органайзер з пазами.
- Побутову техніку краще заховати в шафи, щоб вона не загромаджувала робочу поверхню.
- Контейнери, роздільники та кошики поділять великі ящики на вертикальні зони та дозволять легко підтримувати порядок.
- Між холодильником і стіною можна розмістити мінікомору на коліщатках для зберігання олій, спецій чи соусів.
- Спеції краще зберігати в скляних ємностях або харчових контейнерах з щільно закритими кришками, щоб захистити від вологи.
- У зоні мийки на кухні можна розмістити органайзери для зберігання мийних засобів і губок.
#3. Чого уникати в організації систем зберігання на кухні?
Під час організації систем зберігання на кухні слід уникати таких помилок.
- Велика кількість декоративних елементів на відкритих поверхнях. На відкритих полицях збирається багато пилу, тому надлишок декору ускладнить прибирання. На таких поверхнях краще розміщувати невелику кількість речей: продукти або предмети, якими регулярно користуються і які легко мити.
- Відмова від навісних шаф у невеликій кухні. У таких приміщеннях кожен сантиметр має значення, а на відкритих полицях незручно зберігати багато речей. Тому оптимально буде поєднати відкриті полиці та навісні шафи.
- Нераціональне використання простору в закритих системах. На полицях шаф варто встановити додаткові органайзери (контейнери, кошики, підставки, висувні ящики). Варто уникати округлих ємностей та контейнерів. На відміну від прямокутних і квадратних, вони не щільно прилягають, зменшуючи корисний простір.
- Відсутність поділу кухонного начиння за частотою використання. Через це щодня буде йти багато часу на пошуки потрібних речей.
- Комора в невеликій кухні. Великі шафи-комори, куди можна сховати побутову техніку та частину продуктів, доречно встановлювати на великих кухнях. На маленьких кухнях краще розмістити карго.
- Забагато скляних шаф. Красива система для зберігання та демонстрації посуду, але каструлі та сковорідки краще тримати в закритих шафах.
- Кухонні острівці в маленькій кухні. В ідеалі розміри острова мають бути 1 м × 60 см. Навколо має залишатись достатньо простору для зручного пересування. Якщо кухня тісна, краще вибрати мобільний варіант з коліщатками або відмовитися від острова взагалі.
Щоб вибрати практичні системи зберігання на кухні, найкраще продумати всі аспекти зі спеціалістом ще на етапі проєктування. Скористайтеся послугами дизайнера інтер’єру, і ви гарантовано отримаєте стильну та функціональну кухню. Фахівці студії Home Interiors розроблять дизайн-проєкт кухні з урахуванням її розміру й конфігурації, ваших побажань і смаків. Вони проконтролюють усі етапи ремонтних робіт, щоб ви насолоджувались красою, комфортом та функціональними рішеннями.
Останні коментарі